VAKMANSCHAP IS MEESTERSCHAP; expositie Paul Huf bij Hagedoorns Plaatse

Veluws Museum Hagedoorns Plaatse heeft elk jaar een nieuwe tijdelijke tentoonstelling in de kapschuur. Hiermee wil ze een bijzondere kant van het leven en werken op de Noord-Veluwe belichten. De tentoonstelling van 2017 heeft als titel “Vakmanschap is Meesterschap” en is op 25 maart geopend door mevrouw Bonny Huf-Loonen, weduwe van fotograaf Paul Huf. Aan de hand van de beroemde foto’s van Paul Huf voor de reclamecampagne in de jaren ’70 van de vorige eeuw van het biermerk Grolsch passeren ruim 25 ambachten de revue.

Vakmanschap
Zonder vakmanschap ontstaan er geen mooie producten. Zonder vakmanschap worden materialen verkeerd behandeld of ondeskundig gerepareerd. Zonder vakmanschap kunnen onze spullen de tand des tijds niet doorstaan. Vakmanschap is van alle tijden! Dat er 100 jaar geleden ook op de Noord-Veluwe goede vakmannen en –vrouwen woonden, bleek wel uit de vele mooie voorwerpen, die uit het depot van Hagedoorns Plaatse konden worden opgediept om de foto’s van de oude ambachten waartussen Paul Huf zijn bierpul plaatste, tot leven te brengen. Vele gereedschappen en attributen, die gebruikt werden bij de uitoefening van een ambacht, zijn rond de foto’s van Huf in vitrines gegroepeerd. En zo is bij Hagedoorns Plaatse te zien, wat je allemaal nodig hebt bij het maken van hoeden, schaatsen, knipmutsen, landkaarten, sigaren, poppen, kralentasjes en nog veel meer. En daar blijft het niet bij. Want elke 2e zaterdag van de maand wordt er dit jaar van mei t/m augustus een demonstratie georganiseerd rondom één van de uitgebeelde ambachten. Meer informatie hierover leest u te zijner tijd in de kranten en op de website www.hagedoornsplaatse.nl

Paul Huf
Als fotograaf was Paul Huf (1924-2002) zelf een vakman bij uitstek. Hij wordt het boegbeeld van de Nederlandse reclame- en portretfotografie genoemd in de 2e helft van de vorige eeuw. In een beknopte presentatie op de 2e verdieping van de kapschuur van Hagedoorns Plaatse zijn foto’s te zien van de fotograaf als hij aan het werk is en enkele kleine series van zijn hand, onder meer over zilver en over Friesland.

Openingstijden
De tentoonstellingen over vakmanschap en over Paul Huf zijn te zien t/m 28 december 2017. Hagedoorns Plaatse is in maart, november en december geopend op woensdag en zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur. Van april t/m oktober gaan de museumdeuren open van dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur. Van juli t/m september is het museum ook open van 13.30 tot 17.00 uur.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers