Al een jaar dachten we na over het kopen van een huis. Een eigen plekje om een gezinnetje te stichten met mijn vriend. We woonden nog in een tweekamerappartement met veel te hoge huur. Eigenlijk veel te krap voor ons tweeën en een totaal ongeschikte plek om jonge kinderen op te voeden. Uren kon ik doorbrengen op funda. Daar droomde ik weg bij kookeilanden, visgraatvloeren en regendouches. Huizen met eindeloze verdiepingen, slaapkamers waar je wel vijf kinderen kwijt zou kunnen. Prachtig aangelegde tuinen inclusief jacuzzi en green egg BBQ waar ik mezelf al chique cocktailparty’s zag geven. Ik bekeek alle foto’s maar scrollde snel over de vraagprijs heen. Natuurlijk probeerden ook wij elke maand wat geld opzij te zetten om ooit de overstap te kunnen maken naar een koophuis. Maar hoe zuinig we ook zouden leven, met onze salarissen zouden we nooit genoeg tonnen hebben voor die droomhuizen waar ik ’s avonds in bed de foto’s van bekeek.

Onze maximale hypotheek

Totdat een vriendin mij wees op de website Hypotheekrente.nl . Zelf had ze een jaar geleden een prachtig huis gekocht met haar vrouw. Best jaloers was ik toen ik op haar housewarming door al die mooie kamers liep. Wij zouden nooit in zo’n huis kunnen wonen, want zij verdienen veel meer geld dan wij. Toch verzekerde ze mij dat ook wij
ons een huis zouden kunnen veroorloven. Na het invullen van mijn jaarinkomen en dat van mijn vriend kwam er een bedrag groot in beeld, 238.000 euro, dat was onze maximale hypotheek. Binnen enkele minuten was onze droom een heel stuk dichterbij gekomen. Zelfs bij die maximale hypotheek zouden we nog maar 737 euro per maand hoeven te betalen! Veel minder dan wat we nu aan huur betaalden. Wie had gedacht dat kopen goedkoper zou uitpakken dan huren?

De droom die uitkwam

Terug op funda zocht ik nu samen met mijn vriend naar huizen binnen ons budget. Niet langer keek ik naar de mooie vloeren maar naar de locatie, het bouwjaar en het
energielabel. Zo vonden we een knus huisje perfect voor ons. Een rijtjeshuis met drie slaapkamers, dubbel zo groot als ons huidige appartementje. Geen villa met kookeiland maar een bescheiden huis in een fijne buurt met een basisschool om de hoek. We kozen voor de voordeligste hypotheekrente 10 jaar vast. Dankzij het overzicht op hypotheekrente.nl konden we gelijk een offerte aanvragen en was de afspraak met de hypotheekadviseur zo gemaakt. Nooit had ik gedacht dat onze droom zo binnen handbereik was!