Al van jongs af aan ben ik een fervent lezer. Vooral tijdens die jonge jaren kon ik de hele dag in een stoel bij de verwarming zitten, tijd en plaats vergeten en helemaal opgeslokt worden in het verhaal. Ik begon met de boeken van Jan Terlouw. Koning van Katoren heb ik minstens tien keer gelezen. Daarna volgden de boeken van Harry Potter, waarvan ik alle zeven boeken ook minstens tien keer heb verslonden. Op de basisschool was het nog niet cool om veel te lezen, dus ik was niet de populairste. Zeker niet toen bleek dat ik een bril moest dragen. Mijn ongeletterde klasgenoten zagen het als een straf van de God van de Lol. Het was mijn verdiende loon, omdat ik de dagen in de boeken doorbracht in plaats van belletje trekkend op straat. Nu zijn we twintig jaar verder. Ik heb twee universitaire studies achter de rug en ik ben thuis in de literatuur van bijna elk taalgebied. Ik vraag me nog wel eens af hoe het met de discipelen van de God van de Lol is gesteld.

Van schaamte naar trots

Tijdens mijn periode op de middelbare school veranderde dat waar ik mij voor schaamde, langzaam in dat waar ik trots op was. Op de basisschool droeg ik een roze meisjesbrilletje. Het voelde als een groot billboard waar op stond: 'Kijk naar mij. Ik ben lelijk en ik heb slechte ogen.' Op de middelbare school leerde ik mijn bril met trots te dragen. Mijn moeder nam me mee naar de winkel van Charlie Temple. Geen lullig roze brilletjes meer, maar een modieuze bril voor een jonge, zelfverzekerde dame. Tijdens de lessen merkte ik dat mijn jarenlange leeservaring zorgde dat ik steeds beter kon formuleren. Niet alleen in boekverslagen op proefwerken, maar ook als de zogenaamd stoere jongens mij in mijn hemd wilden zetten.

Damesbrillen voor zelfverzekerde vrouwen

Inmiddels ben ik halverwege de twintig. Ik heb rond mijn achttiende wel eens geprobeerd om lenzen te dragen, maar ik vond het nogal een gedoe. Bovendien draag ik de damesbrillen die ik door de jaren heen heb aangeschaft met plezier. Hoewel er geen correlatie bestaat tussen veel lezen en het dragen van een bril, vind ik dat ik er intelligenter van uit ga zien. De jongens van de basisschool neem ik overigens niets kwalijk. Juist doordat ze mij plaagden leerde ik om een sterk karakter te ontwikkelen (met een beetje hulp van de elegante brillen van Charlie Temple) .