Huizentocht

Als je voor het eerst op zoek gaat naar een nieuw huis, zal je zien dat je op een gegeven moment een concreet beeld krijgt van wat je nou echt wil, en wat liever niet. Dat beeld is er in het begin nog niet: je zit dan echt nog in de oriënterende fase. Zodra je dit steeds concreter krijgt, kan je gerichter gaan zoeken. Sommige mensen beseffen bijvoorbeeld dat ze echt alleen nieuwbouw willen kopen, anderen vallen voor de charmes van wat oudere huizen. Zeker de statige panden in grote steden zijn natuurlijk geweldig om te zien en geven een heel warm en huiselijk gevoel. Ik heb zelf enige tijd in zo een huis gewoond. Van een burgemeesterswoning was op elke verdieping een appartementje gemaakt. Voor mij was dit het eerste huis waar ik in ging samenwonen, en ik vond het geweldig. Het huis kwam uit de 19e eeuw, had een plafond van meer dan vier meter hoog (en ja, ik heb dit zelf opgemeten), ornamenten in elke kamer en daarnaast glas in looddeuren. Om te zien dus heel mooi, maar een ouder huis neemt ook zijn gebreken met zich mee. Als je dat niet zo erg vind (zeker bij huur is het in principe niet jouw probleem), raad ik je zo een appartementje zeker aan. Houdt hierbij wel rekening met een tweetal zaken (mét oplossing).

Glas

Enkel glas. Dit soort oude huizen hebben vrijwel nog altijd enkel glas. En hoe koud dat wordt, voel je pas als je een keer in een kamer met enkel glas hebt geslapen in de winter. Ik dacht altijd dat het wel meeviel, maar het kan echt goed fris worden. Oplossing: ramen zo goed mogelijk dicht houden, en kieren afkitten. Daarnaast kan een gordijn wat een stukje van het raam afhangt een extra buffer vormen. En als dit in de slaapkamer is kan een elektrische deken in bed een hoop verhelpen.

Extreme temperaturen.

Door de hoogte van het huis blijft warmte goed hangen, maar wordt het ook heel snel koud. In de zomer hadden we, door de vele hoge ramen, binnen temperaturen dik boven de 30 graden. Deze warmte kregen we er ook nauwelijks nog uit. Oplossing: ventilatoren met koelelementen kopen, gordijnen dichthouden. Anderzijds hebben we ook meegemaakt dat de kachel het niet meer deed en het binnen 11 graden was.  Dat was wat lastiger op te lossen. Wij gebruikten daarvoor straalkacheltjes en kaarsjes, maar zorgden ook dat de man van de ketel er binnen een dag was. Het is namelijk echt niet te doen als het zo koud is.  Maar zodra de kachel weer gemaakt was zaten we toch wel erg lekker in ons knusse huisje met veels te hoog plafond. Stiekem best leuk.