Ja ja, we worden allemaal een dagje ouder. Je kunt er niets aan doen, maar de tijd tikt door. En daarmee gaan sommige dingen niet meer zo gemakkelijk als vroeger. Soms zul je je dit erg beseffen, maar op andere momenten ook gelukkig even helemaal niet. Want dit besef van ouder worden kan erg confronterend zijn. Maar ouder worden heeft ook zo zijn voordelen. Welke dan? Lees het in deze blog. Wij bespreken een paar van de voor- en nadelen van het ouder worden met jullie.

Gezondheid

Misschien wel het meest voor de hand liggende nadeel: je gezondheid. Helaas gaat je gezondheid achteruit als je ouder wordt, en je kan met allerlei kwaaltjes te maken krijgen. Stijfheid in de spieren en gewrichten, pijntjes overal, een verminderde weerstand en een lager energiepijl: komt je vast bekend voor… Om nog maar niet te spreken van ongemakken zoals urineverlies of een verminderd gehoor. Gelukkig bestaan er vandaag de dag allerlei hulpmiddelen die jou helpen je oude dag door te komen. Een goed gehoorapparaat of een rollator ondersteunen je waar nodig, en zo kun jij toch flexibel en actief blijven.

Contacten

Sommige oude mensen voelen zich eenzaam. Je komt minder onder de mensen, bijvoorbeeld omdat je niet meer werkt. Hierdoor voelen sommige ouderen zich ongelukkig. Maar sommige oude mensen zijn juist erg tevreden over hun sociale contacten. Juist omdat je niet meer werkt kun je je tijd meer besteden aan vrienden en familie. Dit is een van de voordelen van het ouder worden, je kunt je prioriteiten leggen zoals jij dat wil. En juist hierom voelen ouderen zich vaak gelukkig en tevreden omdat zij veel tijd doorbrengen met de mensen die hen dierbaar zijn. Wonen je vrienden of familie nou ver weg? Ga dan op zoek naar een plek waar je contacten op kunt doen, bijvoorbeeld bij vrijwilligerswerk of een clubje.

Rust

Hoe ouder je wordt, hoe meer je van een afstandje op zaken kunt terugkijken. Zaken die je vroeger als stressvol of als een probleem beschouwde, kun je nu loslaten en relativeren. Dat zorgt voor veel rust. Ouderen leven vaak in het moment en hebben niet veel zorgen aan hun hoofd.  Je leven als oudere is simpeler dan toen je een gezin had of werkte, je hebt minder ballen hoog te houden. Wees hier dankbaar voor, en geniet hiervan. Dit kan voor veel voldoening zorgen.

Eigenlijk heeft ouder worden, net als elke andere levensfase, haar eigen voor- en nadelen. Hoe je het ouder worden ervaart ligt ook voor een groot deel aan hoe je tegen deze voor- en nadelen aankijkt. Probeer rust te vinden in de huidige omstandigheden, en ga op zoek naar de zaken die jou gelukkig maken.