Ondernemen is iets fantastisch maar ook iets wat heel veel stress kan opleveren. Wanneer je een eigen bedrijf begint heb je waarschijnlijk een visie. Je wilt iets de wereld in brengen wat andere mensen helpt, een product of service dat beter is dan de concurrentie en tegelijkertijd wil je waarschijnlijk ook de vrijheid hebben van eigen baas zijn. Maar daar komt natuurlijk ook een hoop verantwoordelijkheid kijken en misschien zelfs onzekerheid. Want je hebt geen vast salaris onder een contract. In plaats daarvan ben je zelfverantwoordelijk voor het feit dat je winst zult moeten maken en als je een maand geen winst hebt of verlies draait zul je als klein ondernemer mogelijk geen inkomen hebben die maand. Als je veel financiële verplichtingen hebt zal dit natuurlijk meteen tot stress leiden.

Ook als je begint als ZZP’er ofwel een eenmansbedrijfje dan kan het mogelijk ook overweldigend worden om alles zelf te moeten doen. Er zijn vele valkuilen waar je als ondernemer in kunt vallen en daarom willen we in dit artikel een aantal manieren bespreken om deze valkuilen te ontwijken.

Openstaande schulden

Wanneer je als kleine ondernemer investeringen maakt en bijvoorbeeld een lening afsluit om deze investeringen te betalen is het ontzettend lastig als je een slechte maand hebt en deze schulden niet af kunt lossen. Dit zal slecht zijn voor je kredietscore en er mogelijk voor zorgen dat je in de toekomst geen leningen meer af kunt sluiten. Probeer er daarom voor te zorgen dat je als ondernemer niet te veel grote investeringen maakt zeker in het begin. Vraag je zelfs af of je de investering echt nodig hebt en kijk of er goedkopere of alternatieve opties zijn. Als kleine ondernemer is het misschien geen goed idee bijvoorbeeld om een langdurige lease af te sluiten. In plaats daarvan kun je er beter voor zorgen dat je een shortlease neemt met een flexibel contract dat je maandelijks op kunt zeggen.

Je kunt ook een auto leasen zonder BKR-toetsing. Als je in het verleden een negatieve kredietscore hebt gekregen omdat je een schuld niet kon aflossen heb je dan alsnog de mogelijkheid om een auto te leasen. Voor ondernemers die veel moeten reizen kan dit ideaal zijn.

Wanneer groeien

Kleine bedrijfjes worden groot. Het is ontzettend moeilijk voor veel ondernemers om te beslissen wanneer het tijd is te groeien. Als je te vroeg uitbreidt dan kom je misschien in de problemen als de omzet niet ook hoger wordt. Maar als je niet uitbreidt dan zul je als kleine ondernemer uiteindelijk omkomen in het werk. We raden aan om een reserve op te bouwen en daarna uit te breiden.