Er kunnen veel redenen zijn om een (nieuwe) versie van Windows 10 te willen installeren. Er kan helaas een fout zijn opgetreden waardoor jouw versie van Windows 10 beschadigd is geraakt en niet kan worden geopend. Of misschien heb je juist een nieuwe computer gekocht, of onderdelen vervangen zoals jouw SSD. In deze gevallen moet je Windows 10 zien te installeren op een “lege” computer. Hiervoor heb je een aantal dingen nodig, en die zal ik hier even kort uitleggen.

Installatiemedium

Om jouw computer zover te krijgen Windows 10 te installeren heb je een medium nodig om de bestanden over te brengen. Het makkelijkste hiervoor is een USB-stick. Er zijn ook andere mogelijkheden afhangend van jouw computer, maar een moederbord zal altijd wel voorzien zijn van een USB-poort. De USB stick moet minimaal 8GB aan vrije ruimte hebben. Maak de USB-stick van tevoren leeg want anders verwijdert de installatie al jouw persoonlijke bestanden die op de stick stonden.

Windows 10 bestanden

Alle versies van Windows 10 zijn te downloaden via de Microsoft website. Zo kun je kiezen tussen bijvoorbeeld een Windows 10 Pro editie, of je kunt ervoor kiezen de meer simpele Windows 10 Home te downloaden. De verschillen kun je lezen op de website van Microsoft. Nadat je de versie die je wilt hebt gedownload moet deze op de lege USB-stick met minimaal 8GB vrije ruimte worden gezet. Op de downloadpagina van Microsoft kun je ook stap voor stap lezen hoe het werkt om via een USB-stick te installeren.

Windows 10 licentie

Tijdens het installeren van jouw Windows versie zal je worden gevraagd om een Windows 10 key in te voeren. Dit is de licentie waarmee je legitiem de geïnstalleerde versie van Windows kunt gebruiken. Tegenwoordig is het gelukkig niet zo absurd duur meer als vroeger om Windows te kopen. Tegenwoordig kan je de vrij goedkoop online Windows 10 kopen. Als je mazzel hebt en een Windows 10 aanbieding treft ben je misschien maar twee tientjes kwijt. En dan heb je wel een volledig legitieme versie van Windows 10! Let er hier wel op dat je de goede licentie aanschaft. Dus als jij een Windows 10 Home installatiebestand hebt gedownload, koop dan een bijbehorende Windows 10 Home licentie!

Na de installatie

Nadat jij jouw licentie hebt aangeschaft en ingevoerd geeft Windows 10 alle functies van jouw versie vrij. Nu kun jij jouw programma’s en games installeren naar behoeven! Als jij een nieuwe SSD hebt ge├»nstalleerd dan kun je nu ook de belangrijke bestanden overzetten, of misschien wel een tweede SSD er naast installeren om een grotere opslagruimte te hebben. Hopelijk weet jij nu hoe je een schone installatie van Windows kunt uitvoeren!