Gipsplaten zijn de meest bekende en gebruikte platen die worden gebruikt in de bouw van huizen. Het is dan ook wel duidelijk dat ook bij het verbouwen van huizen gipsplaten een grote rol spelen. Een gipslaat is ontzettend gemakkelijk en ideaal voor een snelle afwerking. Gipsplaten kan je voor verschillende doleinden gebruiken, denk aan het opbouwen van nieuwe muren, maar ook het afwerken van lelijke muren. Je kan er iets compleet nieuws van maken, maar ook perfect gebruiken voor de afwerking van lelijke muren of iets wat je wilt bedoezelen. Maar wat zijn gipsplaten nou precies en wat kan je er nog meer mee? Daar gaan we het eens uitgebreid over hebben.

Wat is het?

Wat een gipsplaat is kunnen we een Jip en Janneke taal uitleggen, aangezien de naam al genoeg zegt. Een gipsplaat is een plaat op basis van gips. Het assortiment van gipsplaten is ontzettend breed. Er zijn verschillende soorten op de markt. De meest voorkomende gipsplaat is een gipskartonplaat. Deze platen zijn nog steeds voornamelijk van gips gemaakt, maar hebben aan beide kanten een stuk karton. Dit verklaart de naam dan ook wel gelijk. Gipsplaten zijn een hele tijd terug al uitgevonden, maar werden toen eigenlijk nauwelijks gebruikt. Nu kunnen we gipsplaten niet meer wegdenken, al helemaal niet wat betreft de bouw van huizen en de afwerking ervan.

Het kiezen van de juiste gipsplaat

Als jij van plan bent om je huis te gaan verbouwen of zelfs plannen hebt voor een nieuw huis, is het goed om je eens te gaan verdiepen in gipsplaten. Elke gipsplaat heeft weer zo zijn eigen voor en nadelen. Je moet nagaan welke plaat goed bij jouw idee past en daarbij ook bij de plannen voor je huis. We raden daarom altijd aan om eens advies te vragen bij experts. Zo weet je zeker dat je de juiste keus maakt en kan je je goed laten adviseren.

Nadeel

De reden dat gipsplaten zovele worden gebruikt is omdat er veel voordelen aan zitten. Helaas zit er aan alles ook wel een nadeel en dit willen we toch even bespreekbaar maken. Het nadeel van een gipsplaat is dat het een sterk opzuigende kracht heeft. Dit betekent dat je niet vrij bent met de mogelijkheden met verven. Als je toch van plan bent om te gaan verven, is dit natuurlijk gewoon mogelijk. Wel maakt dit je gipsplaat automatisch duurder, omdat de gipsplaat meer verf nodig heeft dan een normale muur. Gelukkig is de gipsplaat zelf goedkoop en van goede kwaliteit, dus daar hoef je geen rekening mee te houden qua prijs.