Je hebt net een nieuw huis gekocht. Het huis is nog niet precies wat je in gedachten had, maar je hebt nog genoeg tijd en budget over om nog wat aanpassingen te maken. Het is vaak lastig om dan te kiezen wat je precies zal veranderen en waarom. Een van de belangrijkste dingen om te overwegen is licht. De lampen en het licht die je in huis hebt, kunnen erg sterk bepalen wat voor sfeer er in je huis is en hoe de rest van je interieur tot stand komt.

Soorten lampen

Er zijn verschillende soorten keuze mogelijkheden wat betreft lampen en licht. Enkele verschillende soorten lampen zijn hanglampen, grondlampen, tafellampen en muurlampen. Elke lamp heeft zijn eigen functie en heeft vaak een bepaalde plek in huis. Hoewel deze lampen veel karakter kunnen toevoegen aan het interieur, is het toch vaak zo, dat deze lampen veel plek innemen in huis of juist net niet passen binnen de plaatsing van je meubelen. Een soort lamp dat dit soort problemen (deels) zou kunnen oplossen, zijn LED downlights. Dit zijn lampen die gemonteerd zitten in het plafond en die dus strak zijn afgewerkt en weinig ruimte innemen. Daarnaast is plaatsing bijna overal mogelijk en kunnen deze lampen worden gedimd tot verschillende standen.

Het licht, vorm en grootte van de lamp

Stel je kiest een LED downlight, dan zijn twee andere keuzes nog belangrijk: de grootte en de lichtwarmte. Het licht dat in een lamp of LED downlight zit, kan verschillende warmtes hebben. Er zijn vaak drie verschillende soorten die verkrijgbaar zijn: warm wit licht, neutraal licht of koud. De keuze hiervoor hangt natuurlijk af van welke sfeer je zoekt en wat het beste past bij je interieur en de ruimte waarin de lampen worden geplaatst. Daarnaast zijn de grootte en vorm ook bepalend hoe het resultaat eruit zal zien. De keuze hiervoor wordt gemaakt op basis van diameters. Ook de vorm kan rond of vierkant zijn en kan dus aangepast worden

Combinatie van allebei

Het beste is om normale soorten lampen te combineren met LED downlights. Op deze manier heb je overal licht op plekken waar nodig met een strak onopvallend uiterlijk. Hiernaast kun je, waar gewenst, met normale lampen je interieur complementeren of opleuken. Een handlamp is bijvoorbeeld erg mooi boven de eettafel en een grondlamp staat vaak mooi naast de bank. Als je wens is om ook het licht te kunnen dimmen in een bepaalde ruimte, is de keuze voor de LED downlights juist weer handig. Een combinatie van beide blijft dus het allerbeste.