Een vriendin van mij zei laatst tegen mij dat ik een echt organisatietalent ben.  “Ja,” zei ze, “jij hebt altijd alles tot in de puntjes voorbereid en op orde”.  En ze heeft wel gelijk, ik ben altijd op allerlei situaties voorbereid en heb alvast oplossingen bij de hand voor mogelijke problemen. Mijn vriendin was zelf net 2 weken op vakantie geweest en daar was haar tas gestolen. Haar verzekering kon niks voor haar doen, en mijn vriendin baalde enorm. Om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen vroeg ze mij eens samen te gaan zitten en kritisch naar al haar verzekeringen te kijken. Want waar moet je allemaal op letten bij het afsluiten van verzekeringen?

Reisverzekering

Mijn vriendin dacht dat ze wel goed zat met haar reisverzekering. Maar toen ze de schade wilde verhalen, kwam ze er achter dat haar reisverzekering maar voor een vakantie van 10 dagen gold! Haar tas was op haar laatste vakantiedag gestolen… Dus haar reisverzekering kon niks voor haar betekenen. Mij zou zoiets inderdaad niet overkomen,  ik heb precies om deze reden een doorlopende reisverzekering afgesloten. Ik pluis altijd alle polisvoorwaarden helemaal door en bekijk onder welke omstandigheden, en voor welke periode een verzekering geldig is. Kijk dus bij het afsluiten van een reisverzekering goed voor hoelang je verzekerd bent als je in het buitenland bent. Veel reisverzekeringen beperken deze periode namelijk tot een aantal dagen of weken.

Letselschade

Mijn vriendin vroeg meteen ook verder over andere type verzekeringen. “En wat nou als ik ooit een ongeluk krijg?” . Ja dan wil je ook dat alles goed geregeld is! We doken in de wereld van de letselschadebureau’s en letselschade advocaten. En daar bleek nog best een verschil te bestaan in wat deze instanties voor je kunnen betekenen. Want waar ga je voor, een letselschade bureau off een letselschade advocaat? Het is misschien niet het vrolijkste onderwerp om je in te verdiepen maar het kan je eventueel heel veel opleveren. Want stel dat je op een dag wel met een ongeluk te maken krijgt waarbij jijzelf of een van je naasten letsel oploopt. Dan is het laatste wat je op dat moment wilt dat je je dan nog in letselschade moet verdiepen! Daar staat je hoofd dan echt niet naar. Ook hier geldt voorbereiding is het halve werk…

Zorgverzekering

Nog zo een geval is je zorgverzekering. In december krijg je op een gegeven moment een mailtje van je zorgverzekering over veranderende premies, en als je wil overstappen is dat moment je enige kans. Veel mensen nemen niet de moeite om eens gedegen onderzoek te doen. Basisverzekeringen schelen vaak niet zoveel onderling, maar wat betreft aanvullende verzekeringen is er echt wel een verschil! Verzekeringen bieden verschillende pakketten aan, en je kan er echt veel aan hebben om je hier eens goed in te verdiepen. Want vaak is de optie die mensen kiezen meer een keuze uit gemak dan door echt overwogen argumenten. Ga eens na bij jezelf, als je gebruik maakt van een voorziening kan een aanvullende verzekering je wel korting opleveren. Ook als je per maand meer premie betaald dan eerder. Het is even rekenen en puzzelen maar je kan tientallen euro’s per jaar besparen. Fysio en tandartskosten zijn de meest duidelijke voorbeelden, maar kijk ook eens naar zaken als een vergoeding voor een diëtist, alternatieve geneeswijzen of een vergoeding van bepaalde medicijnen.