Woon je net als ik in een mooie, groene omgeving? Dan ben jij vast en zeker ook wel eens met het milieu bezig. Ik wil bijvoorbeeld Epe wel een mooi groen houden hier op de Veluwe. Er zijn zat sceptische mensen die dan zeggen dat je zelf toch niet veel kan bereiken. Maar juist onze alledaagse beslissingen en gewoonten kunnen een verschil maken. Zo ben ik een fervent voor het scheiden van plastic afval. Het kost ons bijna geen moeite en door het wel te doen draag je al een beetje jouw steentje bij. Een andere manier waarop ik denk aan het milieu is door enkel duurzame materialen of producten te kopen. Ik ga je vandaag vertellen waarom ik zo’n fan ben van duurzame spullen en wat het voordeel ervan is.

Verstandige investering voor de toekomst

Je kent het gezegde vast wel: goedkoop is duurkoop. Wanneer je voor het goedkope alternatief gaat, dan is de kans aanzienlijk aanwezig dat het snel kapot gaat. De reden? Er wordt goedkoper materiaal gebruikt. Meestal is dit materiaal ook niet al te groen en is het productieproces niet bepaald milieuvriendelijk. Daarom alleen al koop ik liever duurzame spullen. Ze zijn namelijk gemaakt van materiaal dat ten eerste langer meegaat. Daar komt nog eens bij dat het proces tevens milieuvriendelijker is. Hierdoor zijn duurzame materialen dubbelop een verstandige investering voor de toekomst. Uiteindelijk houd je namelijk meer geld over door te investeren in de degelijke producten en ten tweede draag je bij aan het milieu! Daarom ben ik zo’n grote fan van duurzame materialen.

Aantal goede voorbeelden

Tegenwoordig worden er steeds meer duurzame producten op de markt gebracht. Meestal als alternatief of vervanger van goedkope spullen en/of wegwerpmateriaal. Recentelijk heeft bijvoorbeeld de Europese Unie besloten dat al het wegwerp plastic moet verdwijnen uit de schappen. Dat betekent dus geen plastic bordjes meer bij de barbecue, maar recyclebare bordjes van bamboo. Dit soort ontwikkelingen gebeuren niet alleen op de relatief kleine schaal van wegwerp plastic. Ook diverse sectoren zien het belang van duurzame producten in. Neem bijvoorbeeld de logistieke sector. Zij moeten een hoop goederen vervoeren, daarvoor gebruiken ze logistieke hulpmiddelen. Die hulpmiddelen worden intensief gebruikt. Hierdoor moeten ze wel van degelijke kwaliteit zijn, anders worden ze om de haverklap weggegooid. Wist je bijvoorbeeld dat er kunststof bakken zijn die gemaakt zijn van duurzaam en stevig kunststof? Hierdoor gaan de kunststof bakken langer mee én worden er minder materialen weggegooid. Klik gerust op de link als je meer informatie wilt over dit soort duurzame producten voor de logistieke sector.

Dus ben jij ook fan?

Zo kan ik nog wel weer uren door gaan. Ik zou bijna een oratie kunnen geven waarom duurzame materialen zo geweldig goed zijn. Mijn eigenlijke doel met deze blog is natuurlijk om jou te overtuigen ook fan te worden. Dus ga jij ook voor duurzaam? Houd je jouw woonplaats net als ik hier in Epe lekker groen? Ik hoor het graag!