Vitamine B12 is een vitamine die steeds meer in de belangstelling komt te staan. Veel mensen vragen zich af of ze een tekort hebben hieraan, en wat de klachten dan zijn? Het lichaam bouwt hier een voorraad van op. Als je ouder wordt of op een vegetarische levensstijl overstapt kan je lichaam dit minder gaan aanmaken. Het lichaam heeft veel vitamine B12 nodig om goed te kunnen functioneren. Maar waar zorgt het voor en waar zit vitamine B12 in? Disclaimer: wij zijn geen professionals. Dit is puur algemene informatie die bekend is over vitamine B12 en zullen dus nooit aanraden dit extra te slikken, etc.

Waar is het goed voor?

Vitamine B12 zorgt onder andere voor energie. Het bevordert de energiestofwisseling in het lichaam. Hierdoor helpt het energie vrij te maken uit eiwitten, koolhydraten en vetten die je door middel van voeding binnenkrijgt Het helpt ook bij vermoeidheid te verminderen. Het zal je dus energieker en fitter moeten maken. Ook draag het bij aan de vorming van rode bloedcellen en speelt het een grote rol in de celdeling. Dit zorgt ervoor dat ons weefsel goed vervormd kan worden.

Daarnaast zorgt vitamine B12 voor een goede werking van het zenuwstelsel en helpt het ons bij een aantal psychologische functies. We krijgen er een beter geheugen door en daardoor wordt ons concentratievermogen en onze leerprestatie beter. Dit allemaal zorgt voor een betere gemoedstoestand. Als laatste ondersteunt het ons immuunsysteem en zorgt het ervoor dat we fit blijven en een goede weerstand houden.

Waar zit het in?

De vraag die vele stellen is, waar zit vitamine B12 in? Ons lichaam maakt het niet alleen zelf aan, maar we krijgen het ook dagelijks binnen. We kunnen dus wel stellen dat we een groot deel binnekrijgen door voeding. Dit zullen vooral dierlijke producten zijn zoals vlees, eieren, vis en zuivel. Dit is dan ook de reden dat vegetarische mensen het minder binnenkrijgen en hier dus ook wellicht problemen door kunnen krijgen. Hierdoor kunnen ze een tekort krijgen en dit is niet per se goed. Ook bepaalde medicijnen, alcohol en pilgebruik kan ons vitamine B12 verminderen.

We hebben nu een aantal keer een tekort aan vitamine B12 benoemd, maar kan je ook een overschot hebben? Dit is ook een vraag die wel eens gesteld wordt. Je zal niet snel een enorme hoeveelheid binnen kunnen krijgen van deze vitamine. Er zijn ook geen nadelige gevolgen bekend van een teveel hebben aan vitamine B12.