Het is zomer en dat betekent zomervakantie. Voor veel mensen is deze periode een van de hoogtepunten van hun jaar. Even geen gezeur van collega’s aan je hoofd, geen gestress met het halen en brengen van je kinderen en even geen dringende deadlines  die je perse nog af moet maken. Heerlijk!

Voor veel mensen is het pas echt vakantie als ze op vakantie gaan naar het buitenland. Even een hele andere omgeving om je heen werkt namelijk extra ontspannend. Maar waar ga je heen op vakantie? Kies je voor de vertrouwde keuzes als Frankrijk, Spanje of Italië? Of ga je voor avontuur, en wil je een keer echt ver weg? In deze blog geef ik je tips hoe je je voorbereidt op een vakantie naar een ver land! Want dat lijkt misschien spannend maar is eigenlijk hartstikke leuk.

Wat voor vakantie wil je?

Als je een verre reis gaat maken is het belangrijk dat je bedenkt wat voor soort vakantie je wil: met hoeveel mensen ga je bijvoorbeeld? Wat voor reisgezelschap zijn jullie? Wat willen jullie op je vakantie doen? Een gezin met jonge kinderen kiest waarschijnlijk voor een hele andere vakantie dan een sportief stel dat alleen reist.  En wil je van tevoren alles plannen,  of wil je juist ter plekke kiezen waar je overnacht of wat je gaat bekijken?

Als je dit nog niet zo goed weet kun je ook overwegen om de hulp van een reisorganisatie in te schakelen. Zij hebben het overzicht van wat er mogelijk is, en kunnen jou helpen om een reis te vormen die precies bij je past. Afgelopen jaar heb ikzelf op die manier een rondreis Sri Lanka geboekt, en dat beviel erg goed. In 15 dagen heb ik veel van het land gezien, zonder reisorganisatie was dit niet zo makkelijk geweest.

Waar wil je heen?

Als je duidelijk hebt wat voor soort vakantie je wilt kun je gaan kijken welke bestemming aansluit bij jouw wensen. Want een strandvakantie vraagt om een andere bestemming dan een actieve vakantie waarin je wilt hiken en kanoën. Wat mij altijd helpt is dat ik een lijstje maak met mijn wensen, en dat ik dan af ga strepen welke landen hierbij passen. Denk ook aan factoren als temperatuur, eetcultuur en infrastructuur. Elk land leent zich voor een andere vakantie dus het is de moeite waard om hier van te voren over na te denken.

Wat neem je mee?

Bedenk van te voren goed welke dingen essentieel zijn voor het type vakantie en de bestemming die jij hebt gekozen. Dit voorkomt dat je op vakantie gaat stressen omdat je bepaalde spullen bent vergeten. Voor sommige landen heb je bijvoorbeeld bepaalde medicijnen of preventieve middelen nodig, denk aan klamboes tegen muskieten of pillen tegen diarree. Als jij deze spullen bij je hebt ga je met een gerust hart op vakantie.