Internet: een leven zonder is niet meer weg te denken. Jongeren worden er veel op bekritiseert dat ze teveel op hun telefoon of laptop zitten – maar wie op is gegroeid in het tijdperk van het internet, vind hier natuurlijk niks geks aan. En juist omdat iedereen, inclusief bedrijven en belangrijke organisaties, zoveel gebruik maakt van het internet is het vaak niet eens meer mogelijk om dingen op een andere manier te doen. Denk aan de recente ophef over banken die geen brieven meer studeren, het afschaffen van het TAN-code systeem, enzovoort. Nu misschien wat lastig voor ouderen die moeite hebben met technologie, maar toch een teken van vooruitgang, en een duidelijke indicator dat de wereld sinds de opkomst van het internet toch echt wel veranderd is.

De geschiedenis van het internet

De geschiedenis van het internet is lang en ingewikkeld. Omdat het internet zoals we dat nu kennen in zijn eerste fases nog een heel ander concept was, is het moeilijk om één specifiek moment aan te wijzen waarop het internet ‘ontstaan’ is.  Het begon met de vraag naar een computernetwerk om computers te laten communiceren. Dit werd langzaam uitgebreid tot een eerste versie van het internet. Het begon met e-mails versturen, en er kwamen steeds meer netwerken bij op internationaal niveau. Ook werd het mogelijk om webpagina’s te maken en naar bestaande pagina’s te linken, wat voor een enorme groei zorgde. Toen kwamen de eerste zoekmachines, en vanaf dat moment hebben de meesten van ons het grootste deel van de groei tot aan nu meegemaakt.

Nieuwe ontwikkelingen

Een lange geschiedenis, maar het voelt voor velen van ons zo natuurlijk. Alles wordt makkelijker en bestuurbaarder gemaakt door een app of een nieuwe functie tegenwoordig. Een van de eerste belangrijke ontwikkelingen was het draadloos netwerk: een internetverbinding via het internet, zonder draad of kabel die je computer verbindt. Omdat dit gelukkig niet altijd even goed werkt is een utp kabel toch nog steeds onmisbaar. Maar de laatste tijd lijken nieuwe ontwikkelingen wat minder.. nuttig. Een wasmachine met Wi-Fi zodat je deze op afstand kan bedienen, die je mails of berichten kan sturen wanneer de was klaar is; horloges met alle functies van een telefoon; in Japan nu zelfs een smart-toilet die je via je telefoon kan doorspoelen, en die muziek af kan spelen. Gekker dan dat moet het niet worden! Maar dat gaat zeer waarschijnlijk toch gebeuren de komende jaren. Het goede nieuws is: we blijven er altijd van op de hoogte als er iets nieuws op de markt verschijnt.