We komen langzaamaan weer in temperaturen terecht die rond het vriespunt liggen. Het recreƫeren op het water is echt wel voorbij, maar de diehard watersporten zal deze sport nog steeds graag willen beoefenen ook onder koudere omstandigheden. Dit kan uiteraard maar goede kleding is dan wel enorm van belang. In de open boten is dat vaak een goed wetsuit. Bij het zeilen op een jacht is in ieder geval een goede zeiljas van belang. Uiteraard zijn er goede zeiljassen op de markt die geschikt zijn voor het zeilen onder koudere omstandigheden. Daarbij zijn er meerdere keuzes en in dit blog vertellen we daarom daar graag wat meer over.

Wat is een goede zeiljas

Uiteraard is een goede zeiljas gebaseerd op jouw wensen en ideaal voor de omstandigheden waarin je deze gebruikt. Wat je vaak ziet is dat de zeiljas een grote kraag heeft. Hiermee wordt allereerst je nek goed beschermd tegen kou, wind en opspattend water. Ook zit in deze kraag de capuchon. Deze capuchon is vaak wat anders dan bij de gemiddelde regenjas. Hij is wat steviger en er zit vaak een soort cap op om je ook te beschermen tegen opstappend water. De stof waarvan de zeiljas gemaakt wordt is uiteraard waterdicht. De laatste jaren hebben de meeste merken waterdichte stof die ook ademend is. Je ziet dit ook bij de hardloopjassen. Dit zorgt ervoor dat als je intensief aan de slag bent op je boot je niet enorm gaat zweten, waardoor je het uiteindelijk alsnog koud gaat krijgen. Ook is de zeiljas vaak wat dikker gevoerd om je warm te houden. Ook dit is een verschil met de regenjas bijvoorbeeld. Het materiaal is wel zo dat de jas niet enorm zwaar wordt als je in het water terecht zou komen. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden.

Is een zeiljas afdoende?

Veel mensen dragen op een jacht een zeiljas en een zeilbroek. Met daarover heen vaak het zwemvest wat belangrijk is onder de wat ruigere omstandigheden. Veel zie je dan overigens het zwemvest wat zichzelf opblaast als je in het water terecht komt. Als je onder ruige en koude omstandigheden zeilt is het soms verstandiger om andere kleding te dragen dan de zeiljas en de zeilbroek. Als je hiermee namelijk in het water terecht komt wordt je alsnog nat en ben je zeer snel onderkoeld. Een betere oplossing is dan het droogpak. Deze is volledig waterdicht en heeft zelfs een waterdichte rits. Hierin blijf je droog en dus warmer.