Iedereen komt wel eens op het punt dat hij op zoek is naar een baan. Bijvoorbeeld als je bijna klaar bent met je opleiding, als je gewoon toe bent aan iets nieuws of als je contract bij je huidige werkgever niet wordt verlengt. Het is en blijft een lastige klus om een geschikte baan te vinden en het vergt veel tijd en moeite. Dit is toch iets wat veel mensen afschrikt, waardoor ze het zoeken naar een baan uitstellen of ze het lastig blijven vinden om er aan te beginnen. Hierdoor blijven ze misschien langer bij een werkgever waar ze het niet naar hun zin hebben en zijn ze bang om geen nieuwe baan te kunnen vinden. Toch is dit niet nodig, er zijn namelijk een aantal dingen die je kunt doen om je zoektocht net een beetje makkelijker te maken.

CV

Het begint natuurlijk bij een sterk cv, maar hoe bouw je die nu eigenlijk op? Je cv is een samenvatting van je professionele leven en zo kan een werkgever zien of je bij het bedrijf past en of je in aanmerking komt voor de vacature. Natuurlijk is niet alles gebaseerd op je cv, maar het is wel een erg belangrijk onderdeel. Je moet je voorstellen dat bedrijven stapels cv’s binnenkrijgen en ze niet de tijd hebben om deze allemaal rustig te bekijken. Het is daarom belangrijk dat jouw cv eruit springt, zowel qua inhoud als qua vormgeving. Als eerst zet je op je cv persoonlijke gegevens, gevolgd door je werkervaring, opleidingen, talen, competenties en eventueel andere handige informatie. Zorg ervoor dat je cv niet langer is dan twee A4-tjes. Creëer overzicht door het gebruikt van tussenkopjes en dikgedrukte functietitels, houd het zakelijk qua lay-out en maak het vooral niet te lang.

Naast de werkervaring en opleidingen is het belangrijk dat je je vaardigheden beschrijft. Dit geeft een completer beeld van jou en vooral wanneer je wilt werken zonder diploma is dit essentieel. Bedrijven kijken dan namelijk vooral naar waar jij goed in bent. Er zijn een aantal websites waar je terecht kunt als je geen diploma hebt, zoals Binck.nl.

Motivatie

Nadat je jouw cv hebt geoptimaliseerd, moet je een motivatiebrief schrijven voor de betreffende vacature. Hierin stel je jezelf voor en vertel je in welke vacature jij geïnteresseerd bent en waarom. Zorg er wel voor dat je niet je cv toelicht in je motivatiebrief, deze informatie staat immers al in je cv en kun je eventueel in een kennismakingsgesprek nog toelichten. Wat schrijf je hier dan wel? Bijvoorbeeld een persoonlijk verhaal, waar je trots op bent of wat je ambities zijn. Neem aan het eind initiatief door te vermelden dat je graag langs zou willen komen voor een sollicitatie- of kennismakingsgesprek.