‘Blauwe woorden’: Wat is in godsnaam een moeder?

Over enkele weken (op 1 mei) verschijnt de debuutroman van Marina Dubois. In ‘Blauwe woorden’ beschrijft de Vlaamse auteur het leven van een vondeling. Als Sien van haar ‘nanou’ verneemt dat die haar eigen moeder niet is, verstommen alle woorden in haar mond. De duizenden gedachteknopen in haar hoofd vinden slechts een uitweg langs de ‘blauwe woorden,’ de woorden die ze schrijft en in een sprookje giet om haar leven verteerbaar te maken. Haar leven dat één onbevredigde zoektocht lijkt naar het antwoord op de vraag ‘wat is in godsnaam een moeder?’

Marina Dubois (1957) volgde een opleiding kinesitherapie en is moeder van zes kinderen en oma van drie kleinkinderen. Ze volgde diverse schrijfcursussen en rondde de hogere opleiding Literaire Creatie af. ‘Blauwe woorden’ is het eindwerk van deze opleiding en werd gunstig geëvalueerd door de jury met onder hen Leen Van den Berg, Joke Spaey en Francis Verdoodt. Ook Vera Van Renterghem heeft het graag gelezen. Het boek is bekroond met diverse prijzen, waaronder de Gouden Meeuw voor beste manuscript.
‘Ik schrijf omdat ik het graag doe. Soms omdat ik het niet laten kan. Vaak omdat het een uitdaging is. Ik hou van de mens in zijn totaliteit, ik houd van ieder nu-moment als kostbaar monument, ik wil die dingen tastbaar (leesbaar) maken om ze niet te verliezen. Schrijven is daarvoor mijn instrument.’

‘Marina Dubois durft in de verhalen die ze schrijft de werkelijkheid te verfrommelen tot een prop, om ze daarna met een zacht gebaar weer glad te wrijven. Zo herken ik haar ook in ‘Blauwe woorden’, waarin het moederschap centraal staat. Terwijl ik het verhaal las, vergat ik mijn eigen wereld die vergeefs aan de slippen van mijn jas rukte. Het was de zoektocht naar de waarheid die me intrigeerde. De waarheid van het vuilnisbakkind Sien dat met Blauwe Woorden de donkere gedachten in haar hoofd probeert los te weken.’
Uit het voorwoord van Vera Van Renterghem, jeugdauteur

Blauwe Woorden is vanaf 1 mei verkrijgbaar in de boekhandel en via de webshop van Uitgeverij Gelderland. ISBN: 978-94-91826-49-8. Paperback, 124 pagina’s, € 16,95.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers