Feestelijk Oranjeconcert op Meereorgel door Peter Eilander

Op donderdag 27 april is het Koningsdag en dan komt het normale orgelconcert van de laatste donderdag van de maand in de Grote Kerk van Epe te vervallen. Maar daar is het volgende op gevonden: de orgelconcertserie gaat gewoon door op de zaterdag erna. Op zaterdag 29 april is het aan organist Peter Eilander om het feestelijke Oranjeconcert in de serie Concerten op het Meere-orgel in Epe te geven. Op het programma staan onder meer werken van Willem Hendrik Zwart, Willem Vogel, Cor Kee en Herman van Vliet
Het concert begint om 20.00 uur; de Grote Kerk aan de Beekstraat 1 is open vanaf 19.30 uur. Toegang € 7,50 .
Overigens wordt er op Koningsdag (donderdag 27 april) wel degelijk ook op het Meere-orgel gespeeld en wel om 12.15 uur, door de beide vaste organisten van de kerk: Herman Dalhuisen en Ane Mulder.

Peter Eilander begon zijn organistenloopbaan op tienjarige leeftijd in de Tabernakelkerk te Vaassen. In 1974 werd hij organist te Heerde. Vanaf 1981 is hij organist van de Eben-Haëzergemeente te Apeldoorn. Hij studeerde op het conservatorium te Zwolle bij Dorthy de Rooy (orgel) en Epke de Jong (piano). Interpretatielessen volgde hij bij Nico Waasdorp en Jan Bonefaas.
Als concertorganist speelt Peter zowel in Nederland als in het buitenland. Zo concerteerde hij onder meer in Amerika, in een aantal Europese landen en in Rusland ( St. Petersburg).
Peter Eilander is dirigent van een aantal christelijke koren.
Hij is als docent verbonden aan het Muziek Onderwijs Centrum te Holten en heeft een uitgebreide lespraktijk. Leerlingen, afkomstig uit het hele land, komen vooral voor zijn romantische interpretaties en zijn aanpak van de begeleiding tijdens erediensten.
Peter heeft verschillende opnamen op zijn naam staan. Alle 8 orgelsonates van Alexandre Guilmant zijn door hem op CD opgenomen samen met orgeltranscripties van Guilmant uit de z.g.Trocadéro Livraisons. Op deze cd’s zijn de Cavaillé-Coll orgels uit verschillende Franse plaatsen te horen. Kijk voor meer informatie op: www.msmrecords.nl.
Hij ontving in 1993 en 2006 Franse onderscheidingen voor zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. Tijdens het 50 jarig jubileumconcert van Cantate Deo in november 2015 werd Peter Eilander geridderd in de orde van Oranje Nassau.
Zie voor meer info: www.petereilander.nl

Voor het gehele concertprogramma: www.meereorgelepe.nl

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers